Niet aangeboren hersenletsel & Yoga

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) & Yoga

Deze maand is het negen jaar geleden dat ik naar de OK werd gereden voor een hersenoperatie, een aneurysma in de slagader in mijn linker hersenhelft na een zwaar auto-ongeluk. Van jaren revalideren, van alles opnieuw moeten leren zoals praten, schrijven, koken, autorijden en vooral mijn cognitieve vermogen weer trainen want als ik in mijn eigen straat liep wist ik niet waar ik was, heb ik NAH (niet aangeboren hersenletsel) aan overgehouden. 

Maar na jaren van revalideren daar houdt het niet bij op. Je kan daarna nog steeds veel bereiken in je herstel. Yoga heeft een helende werking op je systeem. Het brengt ook dat je beide hersenhelften beter met elkaar communiceren en doet de conditie van je hersenen verbeteren. 

Yoga en meditatie biedt vooral om bij jezelf te blijven, bewustzijn en concentratie te behouden en helpt je energie te krijgen. Het laat je zien wat je nog wel kan, na verlies van vanzelfsprekende mogelijkheden voor een ongeluk.

Feit is namelijk dat iedere hersenaandoening de stress in ons brein verhoogt. NAH zet het brein onder spanning.
Ook al voel je dat zelf niet zo. Onderzoek toont aan dat hersenbeschadiging het stresshormoon cortisol verhoogt, ook als mensen de stress niet merken. Dat laatste doordat vermindering van stress hersenen soepeler maakt en ze zo optimaal kunnen functioneren. Er komt als het ware ruimte vrij in de hersenen.

De veranderingen in de hersenen komen vaak snel, maar het kan even duren voordat je dat effect voelt. Het mooie van yoga en meditatie is, dat dit heel lang doorwerkt. Ik persoonlijk ervaar na jaren echt de helende werking mede ook door de ademhalingstechnieken, dat het op een zachte manier de resten van het trauma wat in je lichaam vaak nog zit opgeslagen, wordt aangeraakt en ook daar de energie opnieuw vrijkomt en laat stromen. 

Kundalini-yoga is een yogavorm. Het wordt beoefend als een manier om de latente kracht van het zenuwstelsel (kundalini) op te wekken door zich op energiecentra (chakra’s) te concentreren. Hierbij gebruikt men dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met verschillende ademtechnieken, vooral met de vuuradem oftewel de Kapalabhati. De adem neemt een centrale plaats in.

Foto: Esmeralda Hulsman met Marinet de Veer van Bliss Yoga Haarlem. Marinet staat deze maand in het mooie en leuke Yoga International Magazine.

Kundalini-yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Met een regelmatige beoefening van kundalini-yoga zou men zich bewust worden van zijn mens-zijn; het bewustzijn van iemands eigen acties en de gevolgen ervan. Vervolgens zou men met het verworven bewustzijn beter communiceren vanuit het hier en nu.

Van kundalini-yoga wordt beweerd dat het heel direct inwerkt op zowel het zenuwstelsel als het klierensysteem, het hart, spijsvertering (sneller afvoeren van gifstoffen) en het immuniteitssysteem van de mens, waardoor men het effect van de oefeningen meteen aan den lijve zou ervaren in de vorm van toegenomen ontspanning, vitaliteit en alertheid. De oefeningen helpen je bewust te worden van je fysieke mentale en emotionele gesteldheid ( blokkades en angsten) en beïnvloeden deze positief. Je leert beter te ademen en komt tot een diepere ontspanning. Yoga leert je wat je nog wel kan en kunt behalen, ondanks fysieke en mentale uitval. Beoefenaars beschouwen kundalini-yoga als de krachtigste vorm van yoga.

Kundalini energie is energie die vrijkomt bij het openen van je Chakra’s. 

Alle Chakra’s bevinden zich rondom rondom wervelkolom. In de wervelkolom bevindt zich namelijk het centrale zenuwstelsel van de mens, waar veel energie door getransporteerd wordt in zenuwbanen.

Kundalini Yoga zorgt ervoor dat de Chakra’s met behulp van oefeningen geopend worden, hierdoor komt er veel energie vrij in het zenuwstelsel. Kundalini energie is een bijzondere vorm van energie. Deze energie wordt namelijk op een directe wijze vrijgegeven in het lichaam. Wanneer een Chakra zichzelf geopend heeft wordt de energie via het zenuwstelsel door het lichaam geleid, deze “spontane energie” is direct voelbaar. Als je het regelmatig beoefent, merk je dat zowel op spiritueel als een meer praktisch niveau. Je wordt je bewuster van je acties en de gevolgen die je onderneemt. Met het verworven bewustzijn kun je beter communiceren en je helpen bij dagelijkse leven.

Yoga kan bijdragen aan:

  • Het herkennen en reduceren van stress
  • Bewegen met wat er nu is en leeft bij jou
  • Verzachting en acceptatie
  • Innerlijke rust en kracht
  • Verbinding met jezelf en je lichaam
  • Opbouwen van zelfvertrouwen
  • Stimulering van de bloedsomloop en verbetering flexibiliteit spieren en gewrichten 
  • Verbetering coördinatie en concentratie
  • Bewust worden van je lichaam, denken en voelen waardoor je jezelf beter leert kennen 
  • Krachtiger, soepeler lichaam, meer uithoudingsvermogen ook geestelijk
  • Meer energie doordat er balans komt tussen inspanning en ontspanning
  • Beter slaap
  • Rust in je hoofd waardoor helderheid kan ontstaan en alertheid
  • Yoga brengt je in het NU
  • Het toenemen van de fysieke en mentale flexibiliteit
  • Diepere ontspanning
  • Het verbeteren van persoonlijke communicatie
  • Het stimuleren van creativiteit en innovatief vermogen
  • Het tegengaan van slapeloosheid, hoge bloeddruk en cholesterol, depressiviteit en PMS

Yogi Bhaijan:

“Het mooie aan kundalini yoga is dat je in één kriya al direct een volledige fysieke, mentale én spirituele balans kunt bereiken. Het werkt zo snel en effectief vanwege de compleetheid, balans en energie.”

Wetenschappelijk bewijs:

“Er is eerst onderzoek gedaan bij boeddhistische monniken”, vertelt Anne-Marije. “Die staan erom bekend dat ze vele, soms duizenden uren mediteren en yoga-oefeningen doen. Uit diepgaand hersenonderzoek bleek dat deze monniken heel goed scoren op de gebieden aandacht, invoelend vermogen, veerkracht, positieve emoties en vriendelijkheid. En dat hierdoor hun immuunsysteem sterker is. Belangrijk: de hersenen leren andere manieren om op ervaringen en gedachten te reageren. Vooral minder impulsief. Later is het onderzoek herhaald bij westerse mensen die acht weken lang een meditatietraining deden. Na die acht weken bleken ook deze proefpersonen op de genoemde gebieden beter te scoren. Deze effecten houden lang aan. Mogelijk zelfs zijn ze blijvend.” Juist in deze stressvolle tijd kunnen mensen baat hebben bij yoga en meditatie, benadrukt Anne- Marije. “Als moderne mens krijgen wij op één dag net zoveel prikkels te verwerken als de middeleeuwse mens in één jaar. Wat dit doet me  de stress in ons brein spreekt voor zich. Yoga en meditatie helpen om dat tressniveau flink naar beneden te krijgen. Daar hoef je niet uren per dag aan te besteden. In principe is twintig minuten meditatie per dag al genoeg om je brein voor de komende 24 uur te ‘resetten’. Daar kun je altijd tijd voor vrij maken. Bovendien ‘verdient’ die tijdsbesteding zich altijd terug, want door yoga en meditatie ga je efficiënter denken en handelen.” – Anne-Marije van Dam

Liefs,

Bronnen: WikipediaBron: Happywithyoga.com. Wikipedia. Hersenletsel.nl / blog Anne-Marije van Dam

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).